Причиною 2,6 мільйона смертей у світі є алкоголь: у ВООЗ стверджують, що ця цифра є «неприйнятно високою»

У 2019 році в усьому світі зареєстровано 2,6 мільйона смертей, пов’язаних зі вживанням алкоголю, найвищий рівень смертності зареєстровано в Європі. Відповідно до нового звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), люди в Європі частіше, ніж будь-де, помирають від проблем, пов’язаних із вживанням алкоголю.

Загалом приблизно у 400 мільйонів людей зареєстровано патологічні розлади, пов’язані зі вживанням алкоголю, що підвищує ризик захворювань органів травлення та серцево-судинної системи, епілепсії, раку, травм та інших проблем зі здоров’ям.

Європейці також лідирують у світі, коли мова йде про випадкове вживання алкоголю, випиваючи в середньому 9,2 літра на душу населення порівняно з 5,5 літрами в усьому світі.

Серед 10 країн з найвищим споживанням алкоголю на душу населення сім були членами Європейського Союзу.

«Немає безпечного рівня споживання алкоголю», — сказав V. Poznyak, що очолює відділ дослідження впливу на здоров’я алкоголю, наркотиків і адиктивної поведінки у Департаменті психічного здоров’я та психоактивних речовин ВООЗ. Втім додав, що «біологічні, соціальні та контекстуальні фактори відіграють роль у формуванні індивідуального ризику людини».

ВООЗ ставить за мету до 2030 року знизити «шкідливе вживання алкоголю» на 20 % порівняно з 2010 роком.

Також у звіті ВООЗ зазначено, що доступ до лікування проблем із вживанням психоактивних речовин залишається основною перешкодою в більшості країн світу. У досліджуваних країнах охоплення лікування коливається від менш ніж одного відсотка до 35 %.

Розбіжності існують і всередині країн. Більшість смертей, пов’язаних із вживанням алкоголю, були серед чоловіків, тоді як розлади, пов’язані зі зловживанням психоактивними речовинами, непропорційно вражають людей із нижчим соціально-економічним статусом.

«Стигма, дискримінація та хибні уявлення про ефективність терапії сприяють критичним прогалинам у наданні лікування», — сказав V. Poznyak.

Пресслужба MedReporter

За матеріалами офіційного сайту ВООЗ