Самодопомога для здоров’я та благополуччя: рекомендації ВООЗ

Ключові визначення та факти

  • Самодопомога – це здатність окремих осіб, сімей і громад зміцнювати та підтримувати власне здоров’я, запобігати захворюванням і справлятися з хворобами за допомогою або без допомоги медичного працівника.
  • Засоби, що застосовуються при самодопомозі можуть включати ліки, пристрої, діагностичні методики та цифрові інструменти й пристрої.
  • Дії самодопомоги включають певні практики, звички та вибір способу життя.
  • Самостійне взяття проб на вірус папіломи людини (ВПЛ) є ефективним методом самообслуговування для виявлення раку шийки матки.
  • Використання чоловічих та жіночих презервативів є дуже ефективним засобом для запобігання небажаній вагітності та інфекцій, що передаються статевим шляхом, включаючи ВІЛ.
  • Самоконтроль рівня глюкози в крові є критично важливою частиною профілактики та лікування цукрового діабету.
  • Самоконтроль артеріального тиску є ефективним засобом профілактики та лікування гіпертензії.
  • Регулярна фізична активність — форма догляду за самодопомоги, яка може запобігти приблизно 3,9 мільйонам передчасних смертей щороку.

Масштаб проблеми

Очікується, що до 2030 року в усьому світі не вистачатиме приблизно 10 мільйонів медичних працівників,

рекордні 130 мільйонів людей потребуватимуть гуманітарної допомоги, крім того існує глобальна загроза пандемій. Щонайменше 400 мільйонів людей у всьому світі не мають доступу до найнеобхідніших медичних послуг, і щороку 100 мільйонів людей занурюються в бідність, тому що їм доводиться платити за медичне обслуговування з власної кишені, констатують у ВООЗ.

Тож існує нагальна потреба знайти інноваційні стратегії, які виходять за межі традиційної відповіді сектору охорони здоров’я. 2022 року ВООЗ видала настанову щодо втручань при самодопомозі та просування цих інноваційних підходів як шляхів зміцнення первинної медичної допомоги, так і для прискорення досягнення загального охоплення медичними послугами.

Самодопомога як доповнення системи охорони здоров’я

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначає самодопомогу як здатність окремих людей, сімей і спільнот зміцнювати своє власне здоров’я, запобігати захворюванням, підтримувати здоров’я та долати хвороби за допомогою або без підтримки медичного працівника.

Не йдеться про те, що самодопомога має замінити систему охорони здоров’я, мова йде про додаткові можливості вибору та варіанти медичної допомоги.

Втручання, що використовуються при самодопомозі, включають засновані на доказах високоякісні ліки, пристрої, діагностику та / або цифрові застосунки, які можна використовувати повністю або частково за межами закладів охорони здоров’я із застосуванням контролю з боку медичних працівників або без нього. Також до комплексу самодопомоги належить застосування певних практик, звичок та вибір способу життя.

Частина людей може добре знатися на певних заходах із самодопомоги і відчувати себе комфортно, застосовуючи їх самостійно від самого початку. Іншим може знадобитися додаткова підтримка та контроль, перш ніж вони зможуть використовувати ті чи інші методи самодопомоги самостійно.

Втім, перш ніж рекомендувати конкретні заходи самодопомоги, важливо мати докази того, що вони є корисними для здоров’я та не завдають шкоди на індивідуальному та / або популяційному рівнях.

Використання нерекомендованих та нестандартизованих методів медичної допомоги, викривлена чи незрозуміла інформація про здоров’я або відсутність доступу до медичної допомоги — це суттєві проблеми, що потребують вирішення. Наразі однією з найбільш актуальних проблем є забезпечення того, щоб засоби для самодопомоги були доступні для тих, хто їх потребує.

Медична грамотність, у тому числі цифрова, дуже важлива для впровадження заходів самодопомоги та забезпечує підґрунтя для того, щоб люди могли відігравати активну роль у покращенні власного здоров’я.

Крім того у період серйозних збоїв нормального функціонування національних систем охорони здоров’я, викликаних надзвичайними ситуаціями, самодопомога може стати важливою альтернативою звичайним послугам медичних закладів або медичних працівників, вважають у ВООЗ.

Редакція MedReporter

За матеріалами www.who.int