Серця українців не витримують: ознаки серцевого нападу

Вже котрий рік поспіль ми живемо в умовах хронічного стресу, нервової напруги та емоційного виснаження. Це – фактори ризику так званих «судинних катастроф» – інфарктів та інсультів, частота яких в Україні значно зросла протягом останніх двох років. Найбільше смертей в Україні фіксують через серцево-судинні хвороби. Тож, будьте уважними до власного здоров’я і за перших ознак серцевого нападу, не зволікайте, не чекайте, що «саме пройде», а звертайтеся за допомогою!

Пам’ятайте! Хвилини мають значення. Швидкі дії можуть врятувати життя! Ми зібрали поради Американської Асоціації Серця (АНА).

Як розвивається серцевий напад?

В одних випадках серцеві напади розпочинаються раптово й супроводжуються інтенсивним болем, а в інших — напад може розвиватися повільно, з незначним болем чи дискомфортом.

За яких ознак необхідно телефонувати 103?

Дискомфорт чи біль у грудях. Більшість серцевих нападів супроводжуються дискомфортом у центрі грудної клітки, який триває більше кількох хвилин, він може зникати, а через короткий проміжок часу повертатися знову. Це може відчуватися як неприємний тиск, задуха, відчуття розпирання або біль різної інтенсивності. Якщо це все триває більше ніж 20 хвилин, скоріше за все, – це не рядовий затяжний приступ, імовірно розвивається інфаркт міокарда.

Дискомфорт в інших ділянках верхньої частини тіла. Симптоми можуть включати біль або дискомфорт в одній або обох руках, спині, шиї, щелепі або животі.

Задишка. Це може відбуватися як поряд з дискомфортом у грудях, так і без нього.

Інші ознаки. Інші можливі ознаки включають холодний піт, нудоту або запаморочення.

Симптоми серцевого нападу у чоловіків і жінок: чи є відмінності?

Як і у чоловіків, у жінок найпоширенішим симптомом серцевого нападу є біль або дискомфорт у грудях. Але жінки можуть відчувати інші симптоми, які зазвичай менше пов’язують із серцевим нападом, такі як задишка, нудота чи блювання та біль у спині чи щелепі.

Навіть за незначних ознак, наслідки можуть бути досить серйозними, особливо, якщо людина не отримала вчасної медичної допомоги.

Як запобігти серцевому нападу?

Серцевим захворюванням можна запобігти. Тому обов’язково:

  • Запишіться на прийом до свого лікаря, щоб визначити індивідуальний ризик серцевих захворювань.
  • Відмовтеся від куріння. Лише через рік після того, як ви кинете палити, ваш ризик ішемічної хвороби серця знизиться на 50 %!
  • Тренуйте своє серце. Прагніть досягти принаймні 150 хвилин на тиждень аеробної активності середньої інтенсивності (наприклад, швидкої ходьби) або 75 хвилин інтенсивної аеробної активності (наприклад, бігу підтюпцем) або комбінуйте ці навантаження. Їх необхідно рівномірно розподілити протягом тижня. Також добре включати вправи для зміцнення м’язів середньої та високої інтенсивності (наприклад, силові тренування або тренування з обтяженнями) принаймні двічі на тиждень.
  • Змініть дієту вашої родини, за необхідності. Перегляньте раціон в бік здорового приготування їжі.
  • Намагайтеся застосовувати практики для зниження стресу.

Бережіть себе і будьте здорові!

Пресслужба MedReporter

За матеріалами www.heart.org