Цукровий діабет: фактори ризику

У пів мільйона українців діагностовано цукровий діабет у 2023 році, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України.

У США близько 97,6 мільйонів дорослих віком від 18 до 64 років і 27,2 мільйона дорослих віком 65 років і старше мають переддіабет. Проте є багато людей з діабетом 1 і 2 типу, які не знають про свій стан.

Деякі фактори ризику діабету можна контролювати шляхом вибору способу життя, кажуть в Американській Асоціації Серця. Це так звані модифіковані фактори ризику. Фактори ризику, на які ви не можете вплинути, є незмінними тобто немодифікованими.

Немодифіковані фактори ризику діабету 2 типу

До факторів ризику, що підвищують імовірність розвитку переддіабету та діабету 2 типу і на які неможливо вплинути, належать:

Сімейний анамнез. Ризик діабету підвищується, якщо у ваших батьків або братів і сестер є захворювання. Поділіться своєю сімейною історією здоров’я зі своїм лікарем, щоб дізнатися, як це може вплинути на ваше здоров’я.

Раса або етнічне походження. Більше шансів захворіти на діабет мають люди з темним кольором шкіри.

Вік. З віком ризик розвитку переддіабету та діабету 2 типу підвищується. Діабет 2 типу зазвичай зустрічається у дорослих середнього віку, найчастіше після 45 років. Втім протягом останніх років лікарі виявляють все більше дітей і підлітків з діабетом 2 типу.

Гестаційний діабет. Якщо у жінки розвинувся діабет під час вагітності, вона піддається підвищеному ризику розвитку діабету в подальшому житті.

Модифіковані фактори ризику діабету 2 типу

Ви можете — і повинні — впливати на ті фактори ризику розвитку цукрового діабету, які можна змінити. Адже можна зменшити ризик діабету або затримати його розвиток, внісши здорові зміни у свій спосіб життя:

Вага. Надмірна вага або ожиріння підвищує ризик розвитку діабету. Втрата від 5 % до 10 % ваги — на додаток до регулярної фізичної активності — може значно знизити ризик розвитку діабету.

Фізична активність. Відсутність фізичної активності є ключовим модифікованим фактором ризику переддіабету та діабету 2 типу. Регулярна фізична активність допомагає знизити резистентність до інсуліну. Це означає, що ваше тіло може використовувати власний інсулін більш ефективно. Навіть швидка 30-хвилинна прогулянка принаймні п’ять днів на тиждень може допомогти знизити ризик діабету та серцевих захворювань. Для загального здоров’я серцево-судинної системи прагніть до:

  • принаймні 150 хвилин на тиждень аеробної фізичної активності середньої інтенсивності;
  • або 75 хвилин на тиждень аеробної фізичної активності високої інтенсивності (або поєднання обох);
  • і зміцнення м’язів принаймні два дні на тиждень.

Кров’яний тиск. Крім ушкодження серцево-судинної системи, нелікований високий кров’яний тиск пов’язаний з ускладненнями діабету.

Паління. Якщо ви курите, варто попрацювати над тим, щоб позбутися цієї шкідливої звички. Існує ряд інструментів, ліків і онлайн-ресурсів, які допоможуть вам кинути палити.

Дотримуючись рекомендацій щодо здорового способу життя, можна контролювати модифіковані фактори ризику розвитку цукрового діабету. Профілактичні заходи можуть запобігти або затримати розвиток діабету та покращити якість вашого життя.

В Україні для пацієнтів із діагнозом «цукровий діабет» доступна низка безоплатних послуг у межах Програми медичних гарантій, а саме:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • перевірка рівня глюкози в крові;
  • перевірка загального рівня холестерину;
  • рецепти за програмою «Доступні ліки» для лікування цукрового діабету II типу та препарати інсуліну для лікування діабету I типу, тест-смужки для глюкометра.

Визначити індивідуальний ризик цукрового діабету II типу можна за допомогою онлайн-тесту Центру громадського здоров’я.

Пресслужба MedReporter

За матеріалами www.heart.org та moz.gov.ua