«Зламана» Національна служба здоров’я Британії та український курс на Туманний Альбіон

Зображення: знімок екрана, BBC

Система охорони здоров’я України котрий рік поспіль перебуває у складному реформаційному процесі. Кілька спроб модифікувати фінансово затратну систему Семашка виявилися мало ефективними. Тож, в Україні вирішили не вигадувати власний велосипед, а вдатися до наслідування європейських практик. В якості орієнтира для реформування вітчизняної системи охорони здоров’я було обрано модель Беверіджа у її Британському варіанті, а тамтешня Національна служба здоров’я (National Health Service) стала прообразом для створення аналогічної інституції в нашій країні. Ідеальної моделі системи охорони здоров’я у світі не існує, тож, як і будь-яка інша, ця модель має свої недоліки.

Ми не будемо порівнювати плюси і мінуси різних світових моделей функціонування системи охорони здоров’я, це не є метою цього допису. Натомість, погляньмо до чого ми прямуємо — в якому стані наразі перебуває система охорони здоров’я Британії, модель якої ми невпинно та вперто наслідуємо, впроваджуючи доленосні зміни. Адже, ледь не у 100 % випадків чиновники системи охорони здоров’я обґрунтовують будь-які зміни в українській охороні здоров’я необхідністю впровадження європейського досвіду, чого б ті зміни не стосувалися — чи то організації системи, чи то обґрунтування «екстреного» впровадження самоврядування, чи то концепції так званого «вільного лікаря» тощо.

А тим часом у Британії…

Тим часом Національна служба здоров’я (NHS) Британії переживає кризу1. «Первинка» тріщить по всіх швах2. В Англії та Уельсі в списках очікування на відвідування лікаря більше пацієнтів, ніж будь-коли3,4. Порівняно з серпнем 2019 року середній час очікування візиту до лікаря збільшився майже вдвічі, а кількість людей, які чекають щонайменше рік, зросла приблизно в 300 разів3!

Це ще не все. Є ще одне занепокоєння — криза невідкладної допомоги5. У грудні 2022 року в Англії середній час реагування швидкої допомоги на виклики категорії 2 (включають підозру на інфаркт та інсульт) становив 1 годину 32 хвилини (!), що в п’ять разів перевищує цільовий показник у 18 хвилин6.

Президент Королівського коледжу невідкладної медицини підрахував, що в грудні 2022 року через затримки надання невідкладної допомоги щотижня реєструвалося понад 500 смертей7!

Тому все більше людей, які можуть дозволити собі отримувати медичну допомогу у приватних медичних закладах, переходять до приватного сектору охорони здоров’я. Проте, це лише поглиблює нерівність у доступі до охорони здоров’я8.

Причини цих бід — глибока кадрова криза, суттєве недофінансування та нестача ресурсів Національної служба здоров’я Британії.

Аналіз показує, що у Великій Британії менше лікарів і медсестер, менше медичного обладнання та менше ліжок на душу населення, а поряд із цим вищі показники випадків попереджуваної смертності, ніж у країнах з порівнянним рівнем розвитку9.

NHS Британії і лікарі

Глибока кадрова криза в системі охорони здоров’я, тяжкі умови праці, низька заробітна плата, відсутність мотивації – це основні причини страйку медичних працівників у Великобританії, що триває вже більше року. Молодші лікарі, а від літа минулого року й лікарі-консультанти періодично полишають свої робочі місця і виходять на страйки. За даними NHS Англії, майже 89 000 призначень і процедур було відкладено через триденний страйк молодших лікарів з 20 по 23 грудня 2023 року. З початку страйку в березні 2023 року в Англії перенесено понад 1,21 мільйона візитів пацієнтів до лікарів10.

Саджид Джавід (Sajid Javid), колишній канцлер казначейства та міністр охорони здоров’я, каже, що NHS у своїй нинішній формі втратила життєздатність11. Вес Стрітінг (Wes Streeting), тіньовий міністр охорони здоров’я Лейбористської партії, зазначив, що «якщо Національна служба здоров’я не зміниться, вона помре»12.

«Багато систем охорони здоров’я стикаються з проблемами, пов’язаними з надмірним попитом і нестабільністю кадрового потенціалу, але у Великобританії, здається, ці проблеми критично гострі. …Великобританія є бідною, хворою країною з кількома багатими здоровими людьми.

Переломити це, бодай на первинній чи вторинній ланці медичної допомоги, видається неможливим без вирішення кризи медичних кадрів», – написав Kamran Abbasi, головний редактор British Medical Journal13.

Аби хоч якось виправити ситуацію Уряд Ріші Сунака склав звіт про шляхи врегулювання кадрової кризи в охороні здоров’я. Втім контрольно-ревізійна служба Великобританії поставила під сумнів моделювання, яке було включено до цього документу14. Тож план кадрового забезпечення зіштовхнув лікарів і помічників лікарів один з одним у невдалій спробі впоратися зі зростаючим попитом на медичну послугу за використання найменших витрат15,16.

Після підтвердження кваліфікації лікарі отримують низьку зарплату, мають борги за навчання та розчаровуються в організації їхньої роботи, професійного вдосконалення та в можливостях кар’єрного зростання. Тим часом кадрова криза збільшує робоче навантаження. В результаті страждає і медичний персонал, і пацієнти. «Це безпрецедентний випадок професійного знищення, який ставить під загрозу безпеку пацієнтів в багаторівневому тиску на систему охорони здоров’я», — каже Kamran Abbasi13.

NHS Британії і пацієнти

Нещодавнє соціальне дослідження ставлення громадян Британії до системи охорони здоров’я показало, що менше чверті (24 %) із 3374 респондентів в Англії, Уельсі та Шотландії висловили задоволення роботою NHS — це найнижчий показник за 41-річну історію дослідження17. З 2020 року загальна задоволеність від діяльності NHS впала на безпрецедентні 29 %18.

Наразі громадський наратив щодо Національної служби здоров’я Британії звучить так: «Це «зламана система», яка не відповідає потребам пацієнтів»19.

Криза NHS соломина, що зламала хребет Консервативної партії

Перемога Лейбористської партії на виборах 4 липня 2024 року знаменує собою кінець 14 років урядів під керівництвом консерваторів, які головували в англійській NHS — від коаліції Девіда Кемерона з ліберал-демократами в 2010‒15 роках до Ріші Сунака у 2022‒24 роках, а також Терези Мей, Бориса Джонсона і Ліз Трасс поміж цими періодами. Лейбористи залишили консерваторам значно покращену NHS, після того, як програли вибори у 2010 році.

В якому стані консерватори залишили NHS в 2024 році, — розмірковує Hugh Alderwick у статті з промовистою назвою «Спадщина Консервативної партії щодо NHS»20. Ця «спадщина» критична. У листі очікування візиту до лікаря — понад 7,5 мільйонів осіб, при цьому тиск на систему невідкладної допомоги є безприцидентним21. Нестача персоналу переросла в глибоку кадрову кризу22 і лише приблизно третина медичних працівників вважає, що в їхньому закладі охорони здоров’я достатньо людей для того, щоб виконувати свої професійні обов’язки належним чином23. Медики перебувають у стресовому стані, виснажені та відчувають наслідки реального скорочення зарплати з 2010 року24,25, 26.

Час для чесності

Заради справедливості варто сказати, що нині усі розвинені країни стикаються з кризою в охороні здоров’я. Цьому є багато причин. Про них – іншим разом. Українська cистема охорони здоров’я, не зважаючи на закриття ряду медичних закладів та скорочення медичних кадрів, жахливі, руйнівні і гіркі втрати через злочинну агресію рф, демонструє стійкість, у тому числі й завдяки історично розбудованим і поки що ще не зруйнованим зв’язкам.

На відміну від Британії у нас не прийнято відкрито говорити  про проблеми. Втім, настав час для чесності й в Україні. На жаль, Національна служба здоров’я України (НСЗУ) не веде відкритий і чесний діалог із суспільством, наприклад, про те, чи вистачає бюджетних коштів на покриття вартості та охоплення медичних послуг, яка частка необхідних витрат покривається за рахунок міжнародних донорів, як визначається вартість послуги за відсутності клінічних протоколів, чи відбувається перегляд вартості послуги після затвердження стандарту профільним міністерством тощо. Подекуди складається враження, що НСЗУ робить усе, аби не заплатити закладу охорони за послугу. Наприклад, затверджує такі індикатори для укладання договорів, які призводять до закриття малопотужних відділень, а подекуди й закладів охорони здоров’я, як наслідок відбувається скорочення медичного персоналу; не оплачує пролікований ургентний випадок, наприклад, за надання допомоги доставленому каретою швидкої допомоги хворому з масивною кровотечею, бо заклад не має відповідного пакету… а що було робити… чекати поки пацієнт стече кров’ю? Проблем досить багато. Натомість замість чесного діалогу в МОЗ і НСЗУ часто демонструють нетерпимість до критики, а всіх, хто висловлює найменші зауваження, вважають ледь не ворогами. Шкода, що наразі в Україні відсутня традиція відкритого діалогу про проблеми системи охорони здоров’я.

Питання з відповідями і без

Чи була необхідність реформи успадкованої від СРСР системи охорони здоров’я? Так!

Чи повинні ми переймати найкращі іноземні практики? Так!

Чи при цьому ми повинні враховувати національні особливості і зберігати власний найкращий досвід? Так!

Чи повинен проводитися проміжний аналіз етапів реформи? Так!

Чи здійснюють такий аналіз у МОЗ та НСЗУ? Наразі не відомо.

Чи потрібно аналізувати нинішній стан системи охорони здоров’я тих країн чий досвід ми наслідуємо? Так!

Чи робиться це? Наразі не зрозуміло…

Проте добре зрозуміло наступне.

Ми маємо цінувати медичних працівників — наш безцінний кадровий потенціал і дбати про високу якість медичної допомоги для максимальної задоволеності пацієнта.

А ще, при впровадженні реформаторських змін, варто відстоювати національні  інтереси країни, а не сліпо виконувати чиїсь вказівки, навіть у тому разі, якщо вони надходять від іноземних донорів…

Автор: Лариса Мартиненко,

Голова Ради ГС “Українська Медична Спілка”

Джерела

  1. Cooksley T, Clarke S, Dean J, et al. NHS crisis: rebuilding the NHS needs urgent action. BMJ2023;380:1. doi:10.1136/bmj.p1. pmid:36596578
  2. Spooner S, van Marwijk T, Mcdermott I. GP crisis: how did things go so wrong, and what needs to change? The Conversation. 20th June 2023. https://theconversation.com/gp-crisis-how-did-things-go-so-wrong-and-what-needs-to-change-208197
  3. British Medical Association. NHS backlog data analysis. Updated October 2023. https://www.bma.org.uk/advice-and-support/nhs-delivery-and-workforce/pressures/nhs-backlog-data-analysis
  4. Mainwood P. This winter in the UK – what to expect. Mean squared Error (Blog.) https://paulmainwood.substack.com/p/this-winter-in-the-uk-what-to-expect
  5. Boyle A. Unprecedented? The NHS crisis in emergency care was entirely predictable. BMJ2023;380:46. doi:10.1136/bmj.p46. pmid:36623878
  6. NHS England. Ambulance Quality Indicators Data 2022-23. Available at: https://www.england.nhs.uk/statistics/statistical-work-areas/ambulance-quality-indicators/ambulance-quality-indicators-data-2022-23/
  7. Media PA. A&E delays causing up to 500 deaths a week, says senior. The Guardian. 1 Jan 2023. Available at: https://www.theguardian.com/society/2023/jan/01/up-to-500-deaths-a-week-due-to-ae-delays-says-senior-medic
  8. Campbell D. Record rise in people using private healthcare amid NHS frustration. The Guardian. 24 May 2023. Available at: https://www.theguardian.com/society/2023/may/24/record-rise-in-people-using-private-healthcare-amid-nhs-frustration
  9. Anandaciva S. Kings Fund: How does the NHS compare to the health care systems of other countries? 26th June 2023. Available at: https://www.kingsfund.org.uk/publications/nhs-compare-health-care-systems-other-countries
  10. BMJ 2023 ; 383 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.p2986
  11. Javid S. No healthcare system is perfect, but we’ve fallen short for years. Times 2023 July 3. https://www.sajidjavid.com/news/sajid-javid-ailing-nhs-has-made-us-sicker
  12. Cole S. Wes Streeting warns NHS that there’ll be no additional funding without “major surgery” under Labour. Sun 2024 Apr 7. https://www.thesun.co.uk/news/27175749/wes-streeting-nhs-major-reform-labour/
  13. BMJ 2024; 385 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.q1099 (BMJ2024;385:q1099).
  14. O’Dowd A. NHS workforce plan: spending watchdog questions modelling and optimism. BMJ2024;384:q719. doi:10.1136/bmj.q719 pmid:38519082
  15. Salisbury H. Helen Salisbury: Training our replacements. BMJ2024;385:q1076. doi:10.1136/bmj.q1076 pmid:38744487FREE
  16. Wise J. Surgeons criticise trust’s use of care practitioner to perform laparoscopic cholecystectomies. BMJ2024;385:q1075. doi:10.1136/bmj.q1075 pmid:38740408
  17. Jefferies D, Wellings D, Morris J, Dayan M, Lobont C. Public satisfaction with the NHS and social care in 2023. Results from the British Social Attitudes Survey.Nuffield Trust and Kings Fund, 2024
  18. To increase public satisfaction in the NHS, we need a new conversation about how to improve it BMJ 2024; 385 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.q1070
  19. To increase public satisfaction in the NHS, we need a new conversation about how to improve it BMJ 2024; 385 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.q1070
  20. BMJ 2024; 386 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.q1491 (BMJ 2024;386:q1491)
  21. Nuffield Trust. NHS performance tracker. https://www.nuffieldtrust.org.uk/qualitywatch/nhs-performance-summary
  22. Rolewicz L, Palmer B, Lobont C. The NHS workforce in numbers: facts on staffing and staff shortages in England. Nuffield Trust, 2024. https://www.nuffieldtrust.org.uk/resource/the-nhs-workforce-in-numbers
  23. NHS Staff Survey. https://www.nhsstaffsurveys.com/results/national-results/
  24. NHS Staff Survey. https://www.nhsstaffsurveys.com/results/national-results/
  25. Beech J, Fraser C, Gardner T, Buzelli L, Williamson S, Alderwick H. Stressed and overworked: what the Commonwealth Fund’s 2022 international health policy survey of primary care physicians in 10 countries means for the UK. Health Foundation, 2023. https://www.health.org.uk/publications/reports/stressed-and-overworked
  26. Rolewicz L, Dayan M, Palmer B. Pay has fallen in real terms for most NHS staff groups since 2010. Nuffield Trust, 2022. https://www.nuffieldtrust.org.uk/resource/chart-of-the-week-pay-has-fallen-in-real-terms-for-most-nhs-staff-groups-since-2010