Перший крок до закріпачення медиків: як голосували депутати

6 червня 2024 року депутати проголосували за прийняття скандального законопроекту № 10372 про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні в першому читанні.

Це той самий законопроект, який вже розглядали у сесійній залі парламенту під номером 2445-д у січні 2021 року (ініціатори законопроекту: Дубнов А. В., Радуцький М. Б., Дмитрієва О. О., Зуб В. О., Кузьміних С. В., Перебийніс М. В., Вагнєр В. О., Дубневич Я. В., Заславський Ю. І., Булах Л. В., Макаренко М. В., Довгий О. С.). Тоді депутати відхилили законопроект повністю, тобто, навіть не повернули на повторне перше читання і на доопрацювання авторам законодавчої ініціативи. Це стало можливим, у тому числі й завдяки активному спротиву медиків. У 2021 році за цей законопроект віддали голоси лише депутати фракції «Слуга народу».

Після цього група зацікавлених у прийнятті законопроекту осіб вирішила рухатися іншим шляхом. І наприкінці 2023 року проект Закону про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні (№ 10372) зареєстрували у Верховні Раді України (ВРУ) за поданням Кабінету Міністрів без урахування зауважень медичної спільноти.

Раніше ми розповідали про операцію «Прихватизація медичної галузі в обгортці самоврядування»; корупційні та антиконституційні норми законопроекту про самоврядування в охороні здоров’я і про те, що ж прийняли в першому читанні.

А тепер читайте і дивіться як за цей законопроект голосували депутати. Ми хочемо аби ви побачили і почули, що відбувалося в сесійній залі парламенту, попри те, що наразі відсутня пряма трансляція засідань Верховної Ради. Ви повинні знати, що відбувалося в залі парламенту при голосуванні за законопроект, що стосується кожного медичного працівника. Бо закінчиться війна і настане час виборів у вільній і незалежній Україні і ви знову будете голосувати.

Ми хочемо, щоб віддаючи свій голос за кандидата в народні обранці, ви згадали про діла їхні.

Як депутати законопроект 10372 обговорювали і чому Голова ВРУ звертався до Управління державної охорони

Розуміючи, що переважна більшість народних обранців не читає документи, за які голосує, а з висновками Головного науково-експертного управління та Комітетів Верховної Ради не знайомиться й поготів, Українська Медична Спілка підготувала для депутатів спеціальну газету з інформацією про законопроект, його норми, історію просування та ризики його прийняття. Тобто, в газеті було розкрито справжню суть антиконституційного і корупційного законопроекту (так само ми робили у 2021 році стосовно законопроекту 2445-д). Наклад газети ми передали народному депутату Верховної Ради, Голові Комітету ВРУ з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванні Климпуш-Цинцадзе. Пані Іванна активно відстоює інтереси медичної спільноти країни і є співавторкою альтернативного законопроекту. Саме за її сприяння на столі кожного народного депутата опинилася газета від Української Медичної Спілки.

О! Як же ця газета тригернула деяких народних обранців та голову Верховної Ради! Аж так, що

Руслан Стефанчук звернувся до Управління державної охорони з приводу внесення друкованих матеріалів до сесійної зали!

Втім, судіть і робіть висновки самі. Нижче — стенограма і відео того, що відбувалося під куполом парламенту.

Відразу після того, як на столах у депутатів з’явилася газета від Української Медичної Спілки з викриттям антиконституційної і корупційної суті законопроекту про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні (10372), слово взяв депутат С.В. Власенко.

Сергій Власенко (фракція «Батьківщина»): «На столах у народних депутатів перебувають матеріали, які без вихідних даних, не зрозуміло в якій кількості роздруковані. Не зважаючи на те, що я повністю погоджуюсь зі змістом того, що там написано, але, пане голово, це – порушення регламенту. Я би просив забезпечити, щоб в подальшому такі речі у нас не повторювалися, а кошти, які витрачені на дуже гарну поліграфію, можна було би витратити на інші більш корисні на сьогоднішній день цілі, а свою позицію викладати під час виступів народних депутатів».

Відео виступу С.В.Власенка

Що ж, дозволимо собі апелювати до слів пана С. В. Власенка:

По-перше. Так, дійсно, газета не мала вихідних даних, це – наша помилка, бо доводилося працювати в шаленому цейтноті. Зауваження приймаємо. Втім, на усіх сторінках газети є логотип ГС «Українська Медична Спілка», тож походження газети було абсолютно зрозумілим.

По-друге. Дуже добре, що Ви погоджуєтеся зі змістом газети і визнаєте, що законопроект 10372 про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні є корупційним і антиконституційним. (Тут варто зазначити, що депутат С.В. Власенко при голосуванні утримався і не віддав свій голос за цей ганебний законопроект).

По-третє. Зміст газети безпосередньо стосувався законопроекту, який в цей час розглядали у ВРУ, тож порушення регламенту не було.

По-четверте. Спасибі, що відзначили якість змісту і друку, ми ж не могли для депутатів передати продукцію поганої якості)) Проте, не Вам вирішувати, на які цілі має витрачати кошти Українська Медична Спілка! В даному випадку, ми витратили кошти на те, щоб перешкодити узаконенню корупційних схем, таких, наприклад, як кейс народного депутата «Слуги Народу» Сергія Кузьміних, якого правоохоронці НАБУ викрили на одержанні хабаря у пів мільйона гривень при закупівлі медобладнання і який є членом Комітету ВРУ з охорони здоров’я, і до того ж одним із творців законопроекту про самоврядування (2445-д).

Ми витратили власні кошти на поліграфію, щоб запобігти узаконенню корупційних схем, що вимивають кошти з державного бюджету!

Ми витратили власні кошти на поліграфію, щоб в державному бюджеті залишалися кошти на армію і заробітну платню медикам, аби їх не змушували переходити на пів і чверть ставки через відсутність коштів на заробітну плату!

Голова ВРУ Руслан Стефанчук: «Прошу апарат Верховної Ради, прошу Головне управління державної охорони в подальшому забезпечити те, щоб такі речі попадали до зали виключно в межах і в обсязі передбачених Регламентом ВРУ!».

Іванна Климпуш-Цинцадзе (фракція «Європейська Солідарність»): «Я щось не пам’ятаю, пане Голово, щоби колеги висловлювали незадоволення, коли ми тут отримували томи про велике будівництво, які заносили до зали! Я не пам’ятаю, щоби колеги висловлювали незадоволення, коли на столах були розкладені матеріали по Стамбульській Конвенції. Я не пам’ятаю, щоби колеги висловлювали незадоволення, коли були розкладені газети «Дзеркало тижня» із зображенням очей матерів наших військовослужбовців. Ви не робили взагалі жодних зауважень і ви не вважали, що це є порушенням регламенту! Тому, прошу припинити маніпуляції своїх колег і вас так само! І вважаю, що будь-яка аргументація стосовно законопроектів у виді друкованої продукції може бути зроблена і дозволена. Це не порушує Регламент».

Коментар Іванни Климпуш-Цинцадзе: відео

Голова ВРУ Руслан Стефанчук: «Дякую… Я відповім вам дуже просто. Коли роздавалися ті матеріали, я не пам’ятаю, щоб я сидів на цьому місці. Це раз. Друге, якщо це було, я не пам’ятаю, щоб хтось в залі підіймав питання, як сьогодні це підняв Сергій Володимирович. Це два. Третє, будь-яка продукція повинна заноситися в зал відповідно до Регламенту. І це – основний аргумент, думаю, якого ми будемо притримуватися».

Олексій Гончаренко (фракція «Європейська Солідарність»): «Дякую! Шановний пане Голово! Я дозволю собі нагадати Вам, що коли Ви вже були Головою ВРУ… До речі, а раніше – першим заступником Голови ВРУ, а це теж дуже поважна і висока посада. Так от, коли ви вже були Головою ВРУ, то пан Микола Тищенко роздавав тут отакі томи. Це дуже було смішно, як він бореться за ліси. Так бореться за ліси, що там десь один ліс був зрубаний, щоби надрукувати отакі томи, які тут роздавали начебто звіт від його ТСК. І ні в кого не було абсолютно жодних запитань, і ніхто не обурювався. І це був не на чотири сторіночки папірець, а це був цілий том ось такий про ліси і Миколу Тищенка, але все було добре. Дякую».

Коментар Олексія Гончаренка: відео

Голова ВРУ Руслан Стефанчук: «Дякую! Олексій Олексійович, я вам дам відповідь».

Ігор Гузь (група «Партія «За майбутнє»): «Пане голово, я просив би вас в цій ситуації не «перигибать». Тому що народний депутат має повне право поінформувати своїх колег. Так було і так повинно бути. І якщо хтось вважає за потрібне роздати якісь матеріали з інформацією «за» чи «проти» будь-якого законопроекту, це – нормально. І я вам хочу сказати, що якщо служба охорони буде будь-якому депутату в цьому залі не давати занести будь-який такий матеріал, я особисто буду перший, хто допоможе будь-кому! Прошу звертатися! Не перетворюйте Парламент на концтабір! Ми – депутати і ми маємо право донести в межах чинного законодавства свою позицію в друкованій продукції в цьому залі! Тому, так повинно бути! Дякую!»

Голова ВРУ Руслан Стефанчук: «Дякую! Пане Ігоре, якщо дозволите, давайте емоції прикрутимо, а подивимося, що говорить Регламент. Добре? Девяносто восьма… що будь-які інформаційні матеріали заносяться за висновком комітету і в контексті зі статтею 28 — за дорученням Голови ВРУ. Давайте так. Ми можемо багато що говорити. Давайте просто не будемо «перегібать», як ви це сказали, перегинати українською. Так. Давайте не будемо перегинати, а будемо рухатися в межах Регламенту».

Артур Герасімов (фракція «Європейська Солідарність»): «Шановний Руслане Олексійовичу. По-перше, не перетворюйте Верховну Раду України на державну думу російської федерації. Це перше. Друге. Вивчайте матчастину. Стаття 51 Регламенту: «Народним депутатам забороняється вносити до залу засідань та використовувати під час проведення пленарного засідання плакати, лозунги, гучномовці, інші предмети… увага(!)…, які не мають на меті забезпечення законодавчої діяльності». А тепер подивіться, будь ласка, на матеріали, які сьогодні роздані. Що на них ключове? 10372 – це номер законопроекту і пояснення, й аргументація чому за нього не можна голосувати. Тому, Руслане Олексійовичу, не маніпулюйте, стаття 51 Регламенту ВРУ дозволяє народному депутату занести будь-яку інформацію, яка дозволяє пояснити колегам свою позицію і аргументи на захист своєї позиції. Ми – Україна, а не – росія. Дякую!»

Коментар Артура Герасимова: відео

Іванна Климпуш-Цинцадзе про законопроект 10372: «Законопроект 10372 ви вже розглядали, тільки за номером 2445-д. І ви його червоними кнопками відправили з цієї сесійної зали. Наразі в цьому законопроекті все те саме, трохи підрихтоване, трохи прикрашене. Цей законопроект МОЗ тричі виносило на обговорення громадськості і тричі отримувало шквал негативної критики від самих медиків. Ми отримали копії листів, які були направлені на МОЗ, і повірте, колеги, в більшості випадків це були розгромні відгуки. І зрозумівши, що позитивної реакції від медичної спільноти не буде, МОЗ все одно вирішило внести цей законопроект. І тепер ми бачимо в ньому ті самі новели – організація, статут якої потім пропишуть якісь невідомі люди; абсолютно неконституційна обов’язковість вступу всіх медичних працівників – лікарів, медсестер і фармацевтів, які додатково ще й будуть платити внески, щоб утримувати цих нових чиновників; і, знову ж таки, спроби наділити цю самоврядну організацію, що виводиться з під контролю держави, квазідержавними повноваженнями, включно аж до права позасудового позбавлення медиків і фармацевтів права на професію. Колеги, цей законопроект не має права на ухвалення в цій залі, якщо ми дбаємо про тих медиків, які ще недавно ризикували своїм здоров’ям і життям, щоб рятувати українців від ковіду і зараз ризикують своїм здоров’ям і життям, щоб рятувати наших військових і наших поранених цивільних. Колеги, вони не можуть сьогодні вийти до Верховної Ради і висловити своє бачення і своє ставлення до цього законопроекту. Підтримайте медиків, не голосуйте за цей законопроект. Дякую!”

Іванна Климпуш-Цинцадзе про ЗП 10371: відео

Іванна Климпуш-Цинцадзе про альтернативний законопроект: «Пропонуємо депутатам підтримати законопроект, що радикально відрізняється від того, що запропоновав уряд. Тому що той законопроект, що запропонував уряд, це калька законопроекту 2445-д, що вже ви розглядали в цій залі, і що вже відхилили кілька років тому. Наш проєкт Закону не є одним з доопрацьованих варіантів того, що вже розглядалося в цій сесійній залі. Це принципово інший документ. Ми пропонуємо підхід, який заснований на консультаціях з медичною спільнотою, із самими медиками, для яких розрахований цей законопроект. По-перше, ми говоримо про добровільність участі лікаря в системі самоврядування. По-друге, в жодному разі, жодних повноважень самоврядних організацій щодо можливості позбавляти медиків права на професію, чи запровадження іншого роду позасудових покарань, як це пропонує урядовий законопроект. Це має залишитися, на нашу думку, компетенцією виключно держави. Наш законопроект не передбачає створення якоїсь нової самоврядної організації, до якої мали би всі вступити, оскільки це викликає запитання щодо конституційності такого примусу. Натомість ми пропонуємо законодавчий механізм, що дозволяє чисельним, вже існуючим, конкуруючим між собою професійним товариствам медиків отримати спеціальний статус самоврядної медичної організації і далі отримати повноваження від держави й виконувати виключно функції в рамках професійного розвитку лікарів. Ми вважаємо, що наш законопроект має разючу відмінність від підходів урядових і передбачає добровільність залучення медиків до цих організацій, можливість існування різних організацій, свободу вибору для лікаря серед конкуруючих між собою організацій».

Іванна Климпуш-Цинцадзе про альтернативний ЗП: відео

Хто віддав голос за скандальний законопроект 10372 у першому читанні?

А тепер знайомтеся як проголосували депутати після бурхливого обговореня. Власне мене вразив “Голос”.

Згідно поіменного голосування про проект Закону про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні (№10372) ‒ за основу з урахуванням пропозицій Комітету та з доопрацюванням положень відповідно до ч.1 ст.116

За 232; Проти 18; Утрималися 25; Не голосували 52; Всього 327

По фракціях:

  • Фракція політичної партії “Слуга народу” (кількість депутатів 235) — За 180; Проти 1; Утрималися 7; Не голосували 23; Відсутні 24
  • Фракція політичної партії “Європейська солідарність” (кількість депутатів 27) — За 0; Проти 16; Утрималися 0; Не голосували 2; Відсутні 9
  • Фракція політичної партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” (кількість депутатів: 24) — За 1; Проти 0; Утрималися 12; Не голосували 5; Відсутні 6
  • Депутатська група “Платформа за життя та мир” (кількість депутатів 22) — За 7; Проти 0; Утрималися 0; Не голосували 12; Відсутні 3
  • Фракція політичної партії «Голос» (кількість депутатів 20) — За 14; Проти 0; Утрималися 0; Не голосували 1; Відсутні 5
  • Депутатська група «Довіра» (кількість депутатів 19) — За 9; Проти 0; Утрималися 2; Не голосували 3; Відсутні 5
  • Позафракційні (кількість депутатів 19) — За 4; Проти 1; Утрималися 3; Не голосували 4; Відсутні 7
  • Депутатська група “Відновлення України” (кількість депутатів 18) — За 11; Проти 0; Утрималися 0; Не голосували 2; Відсутні 5
  • Депутатська група “Партія “За майбутнє” (кількість депутатів 17) — За: 6; Проти 0; Утрималися 1; Не голосували 0; Відсутні 10

 

Лариса Мартиненко

Голова ради ГС «УМС»