Гарячка Західного Нілу: в Києві зареєстровано три летальних випадки

Із 1 червня 2024 року КНП «Свято-Михайлівська клінічна лікарня м. Києва» на лікуванні перебували 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом гарячка Західного Нілу. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

За її словами, серед хворих – 10 чоловіків і 7 жінок. Це жителі різних районів столиці, двоє з них – мешканці Київської та Черкаської областей. На жаль, трьох пацієнтів лікарям не вдалося врятувати через важке ускладнення гарячки – менінгоенцефаліт.

Як передається захворювання?

Збудником хвороби є вірус, що віднесений до I групи особливо небезпечних і за міжнародними стандартами ВООЗ належить до IV групи ризику. За своєю будовою вірус подібний до інших, що спричиняють енцефаліти, та вірусу гарячки Денге.

Головним джерелом вірусу гарячки Західного Нілу в природі є птахи (переважно перелітні), у крові яких високі концентрації вірусу циркулюють від 14 до 200 днів.

Переносники захворювання – певні види комарів, що інфікуються під час харчування кров’ю, а потім з укусами можуть інфікувати тварину або людину.

Вкрай рідко в людей можливе контактне зараження кров’ю хворих тварин.

Більшість випадків захворювань людей відбувається в період з липня по вересень, коли комарі активні.

Які симптоми хвороби?

У близько 80 % випадків інфікування людини симптоми відсутні.

Якщо ж розвивається лихоманка Західного Нілу, захворювання починається гостро – з ознобу і швидкого підвищення температури тіла, що супроводжується симптомами інтоксикації. Може турбувати головний біль, спостерігатися блювання та загальна втома. Гарячковий період триває від 2 до 6 днів. Загалом клінічний перебіг хвороби сприятливий.

У близько одного відсотка інфікованих можуть спостерігатися серйозні ускладнення з боку нервової системи, зокрема, розвиватися менінгіт або енцефаліт.

В яких країнах Європи хворіють найбільше?

Станом на 31 липня 2024 року 8 країн Європи повідомили про 69 випадків інфікування вірусом гарячки Західного Нілу у людей. Про випадки захворювання повідомили Греція (31), Італія (25), Іспанія (5), Австрія (2), Угорщина (2), Сербія (2), Франція (1) і Румунія (1). Про вісім смертей повідомили Греція (5), Італія (2) та Іспанія (1), йдеться у звіті Європейського Центру Профілактики та контролю захворювань (ECDC)

Станом на 28 серпня вже 13 країн Європи повідомили про випадки зараження людей вірусом Західного Нілу, додалися Албанія, Болгарія, Хорватія, Німеччина та Косово.

На європейському рівні загальна кількість зареєстрованих випадків цього року знаходиться в межах очікуваного діапазону, хоча кількість випадків у Греції та Іспанії вища, ніж у попередні роки. Клінічні показники та показники тяжкості також аналогічні попереднім рокам.

Враховуючи сприятливі погодні умови для передачі вірусу лихоманки Західного Нілу в Європі, найближчими тижнями та місяцями очікуються додаткові випадки захворювання людей, попереджають в ECDC.

Хвороба має широке географічне поширення в Європі завдяки великій кількості комарів роду Culex pipiens, які переносять вірус. Цей вид комарів походить з Європи і поширений по всій Європі.

Минулого року дев’ять країн Європейського Союзу повідомили про 709 випадків , у тому числі 67 смертельних випадків. Це менше порівняно з 1116 випадками, зареєстрованими у 2022 році.

Як вберегтися від захворювання?

Заходи індивідуального захисту для запобігання зараженню вірусом лихоманки Західного Нілу включають використання репелентів від комарів, носіння одягу, що закриває більшу частину тіла, і сон у кімнатах з москітними сітками або кондиціонером.

Найбільшому ризику захворіти піддаються люди старше 50 років і люди з ослабленою імунною системою.

Лікування – симптоматичне.

Дослідження , опубліковане в журналі Nature Communications, показує, що поєднання кліматичних змін і більшої щільності населення означає, що сьогодні люди піддаються більшому ризику інфікування вірусом лихоманки Західного Нілу, ніж у минулому.

Редакція MedReporter

Зображення Welcome to all and thank you for your visit! з Pixabay