Більш тривалий сон у вихідні дні може знизити ризик серцево-судинних захворювань на 20 %

Результати нещодавнього дослідження показали, що люди, які довше спали у вихідні, мали на 20 % менше шансів захворіти на серцеві хвороби порівняно з тими, чий сон у вихідні дні не був тривалішим, ніж зазвичай.

Надолуження пропущених годин сну у вихідні може бути кориснішим, ніж здається. Адже це може допомогти зменшити ризики, пов’язані з недосипанням.

«Достатня кількість компенсаційного сну пов’язана зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань… Цей зв’язок стає ще більш вираженим серед людей, які регулярно недосипають у будні», — сказав Яньцзюнь Сонг (Yanjun Song), співавтор дослідження з Національного центру серцево-судинних захворювань у Пекіні (Китай).

Дорослі, які сплять менше семи годин щоночі, частіше відчувають проблеми зі здоров’ям, які негативно впливають на роботу серця, підвищуючи ризик серцевих захворювань, інфарктів та інсультів.

Стверджують дані Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC).

У дослідженні аналізували дані майже 91 000 людей з UK Biobank – великої бази даних, що містить інформацію про здоров’я півмільйона людей у ​​Великій Британії, щоб оцінити, чи впливає недосипання у вихідні на ризик серцевих захворювань.

Дослідники вважали тих, хто спав менше семи годин на добу, недосипаючими, що склало 19 816 учасників або приблизно 22 % від загальної кількості.

Потім вчені аналізували медичні записи учасників протягом майже 14 років, щоб визначити, у кого виникли проблеми з серцем, такі як хвороби серцево-судинної системи, серцева недостатність, нерегулярне серцебиття або інсульт.

Учасники були розділені на чотири групи залежно від тривалості додаткового сну на вихідних.

У підгрупі людей зі щоденним недосипанням дослідження показало, що люди, сон яких у вихідні був більш тривалим, мали на 20 % менший ризик серцевих захворювань, ніж ті, хто мав менш тривалий сон у вихідні дні.

Дослідження не виявило істотних відмінностей у цих результатах між чоловіками та жінками.

 

Редакція MedReporter

Зображення MissKarin з Pixabay