Рівень задоволеності українців медичними послугами на рівні первинної медичної допомоги підвищився: результати дослідження USAID

У серпні 2024 року проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» презентував результати двох досліджень:

  • щодо змін, які відбулися на рівні первинної медичної допомоги (ПМД) в умовах воєнного стану та пандемії COVID-19 у порівнянні з 2019 роком;
  • щодо платежів із власної кишені пацієнтів під час проходження фізичної реабілітації з приводу деяких травм, пов’язаних із війною.

Дослідження, проведені у партнерстві з Київською школою економіки, охопили 21 регіон України, зокрема місто Київ, повідомляється на офіційному сайті НСЗУ.

Про послуги на рівні ПМД

Серед ключових результатів дослідження відзначено підвищення рівня задоволеності пацієнтів медичними послугами на рівні ПМД та спостереження ними позитивних зміни в ключових параметрах охорони здоров’я: якості медичної допомоги (65,6 % у 2023 році проти 62,2 % у 2019 році), якості обслуговування (68,7 % проти 64,9 % відповідно), інфраструктури (71,3 % проти 59,4 %), та зручності користування послугами (71,2 % проти 62,4 %).

Про клінічні протоколи

Однак, дослідження також виявило потребу у підвищенні обізнаності медичних працівників щодо використання клінічних протоколів.

Кількість керівників закладів ПМД, які наголошують на необхідності використання клінічних настанов, зросла з 22 % у 2019 році до 35 % у 2023 році, а багато лікарів потребують додаткових знань і навичок для використання клінічних рекомендацій, що вимагає додаткової підготовки. Результати аналізу лікування окремих хвороб також свідчать про це.

Про платежі із власної кишені

Перш за все, варто зазначити, що більшість респондентів висловили негативне ставлення до платежів з власної кишені під час реабілітації після поранень, спричинених війною (78 % респондентів). Рівень таких платежів залишається відносно низьким порівняно з іншими медичними послугами (61‒71%), становлячи 26,9 % серед військових та 35,8 % серед цивільних респондентів. Цікаво, що військові рідше платять з власної кишені, але суми таких оплат значно більші: 14 512 грн проти 4 932 грн у цивільних.

Серед основних причин, через які пацієнти здійснюють платежі з власної кишені, респонденти назвали бажання подякувати медичному персоналу, отримання ширшого спектра послуг або послуг вищої якості та інші причини.

 

Редакція MedReporter

За матеріалами nszu.gov.ua