Використання мобільних телефонів не підвищує ризик розвитку раку мозку: висновки дослідження

Результати дослідження, проведеного на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), показало, що використання мобільних телефонів, не підвищує ризик розвитку раку мозку.

Стільникові телефони випромінюють неіонізуючі хвилі з досить низькими частотами енергії, що не шкодить ДНК, на відміну від іонізуючого випромінювання, яке зустрічається в медичних рентгенівських і сонячних променях.

Незважаючи на сплеск популярності мобільних телефонів та інших бездротових технологій, які використовують подібні радіочастоти, включаючи радіо, телебачення та радіоняні, дослідження не виявило зростання захворюваності на три типи раку мозку, лейкемії, а також онкологічних уражень гіпофізу чи слинних залоз. Це показав мета-аналіз, який включав 63 дослідження, і був опублікований в журналі Environmental International.

«Щодо зв’язку  використання мобільних телефонів і розвитку раку мозку, ми не виявили підвищеного ризику, навіть за 10+ років впливу та максимальних категорій тривалості або кількості дзвінків», — сказав Марк Елвуд, співавтор дослідження та почесний професор епідеміології раку в Університеті Окленда в Новій Зеландії, повідомляє Еuronews.

Нові висновки з’явилися після іншого великого дослідження, яке показало, що люди, які часто користуються мобільними телефонами, не піддаються вищому ризику раку мозку порівняно з людьми, які користуються ними рідко.

Цей аналіз включав приблизно 250 000 людей протягом семи років спостереження у Швеції, Великобританії, Данії, Нідерландах і Фінляндії.

Сукупні результати надають наукової ваги ідеї про те, що для переважної більшості людей використання телефонів не призводить до підвищення  ризику розвитку раку мозку.

Основне питання, полягає в тому, чи може піддаватися негативному впливу частина людей, що, наприклад, дуже інтенсивно або тривало користуються мобільними телефонами, проте ці несприятливі випадки все одно будуть «надзвичайно рідкісними», зазначають дослідники.

У 2011 році ВООЗ попередила, що мобільні телефони «ймовірно можуть спричиняти канцерогенні ризики для людини», з того часу її дослідницький відділ проводить масштабні дослідження потенційних зв’язків.

Примітно, що кінцевою точкою нового дослідження був 2022 рік, коли мережі 5G, які працюють на більш високому частотному спектрі, ніж попередні покоління, були ще відносно новими.

Однак вони все ще вважаються неіонізуючими, і автори дослідження зазначили, що хвилюватися не варто.

«Поки що немає серйозних досліджень мереж 5G, але є дослідження радарів, які мають подібні високі частоти; вони не демонструють підвищеного ризику», — сказав Марк Елвуд.

Редакція MedReporter

Зображення Firmbee з Pixabay