211 млрд грн видатків на охорону здоровʼя: Уряд прийняв проєкт бюджету на 2025 рік

Згідно з прийнятим проєктом бюджету на 2025 рік, загальний обсяг видатків на сферу охорони здоров’я становитиме 210,7 млрд грн.

🔸 Понад 175 млрд грн передбачено на фінансування Програми медичних гарантій, повідомляють в Міністерстві охорони здоров’я.

🔹 25,6 млрд грн передбачено на надання первинної медичної допомоги.

🔸144,6 млрд грн – на спеціалізовану медичну допомогу. З них стаціонарна спеціалізована медична допомога дорослим та дітям – 80,2 млрд грн, на амбулаторні медичні послуги – 15,6 млрд грн.

🔹 11,4 млрд грн передбачено на екстрену медичну допомогу.

🔸 6,9 млрд грн передбачено на програму реімбурсації «Доступні ліки» для відшкодування вартості лікарських засобів та медвиробів.

🔹 750 млн грн планується виділити на зубопротезування та зуболікування для військових та ветеранів.

🔸 Майже 190 млн грн передбачено на забезпечення права військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство (материнство) – на забір, кріоконсервацію та зберігання репродуктивних клітин військовослужбовців.

🔹 11,8 млрд грн буде виділено на централізовані закупівлі лікарських засобів для лікування онкологічних та серцево-судинних захворювань, вірусних гепатитів, а також медичних виробів для забезпечення проведення ортопедичних, травматологічних та нейрохірургічних оперативних втручань.

‼️ Вперше планується закупівля лікарських засобів та медичних виробів для пацієнтів, що потребують інтенсивної терапії, оскільки це передбачає необхідність застосування дороговартісних лікарських засобів та медичних виробів, таких як розхідні матеріали для гострого діалізу, естракорпоральної оксигінації, антибіотики тощо.

🔸 Майже 160 млн грн планується залучити для заохочення медичних працівників до працевлаштування в заклади охорони здоров’я, зокрема у сільській місцевості. Кошти будуть спрямовані на компенсації платежів, пов’язаних із придбанням житла у зв’язку з переїздом на нове місце роботи, а також на забезпечення виплат для випускників медвишів, які працюватимуть в селах.

🔹 4,4 млрд грн планується виділити на систему громадського здоровʼя та заходи боротьби з епідеміями.

🔸 Передбачається субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам у обсязі 1,4 млрд грн, яка буде спрямовуватися на оплату поточних видатків закладів охорони здоров’я, зокрема закладів служби крові, медико-соціальних експертних комісій, забезпечення дітей, хворих на рідкісні захворювання, продуктами лікувального харчування тощо.

🔹 Капітальні видатки на охорону здоров’я будуть передбачатись окремо. Видатки на будівництво (відновлення, реконструкцію тощо) та забезпечення медичним обладнанням будуть передбачатись у межах реалізації публічних інвестиційних проєктів відповідно до переліку, схваленого Стратегічною інвестиційною радою.

Редакція MedReporter

За матеріалами moz.gov.ua