Смертність через стійкість до антибіотиків може зрости на 68 % між 2021 і 2050 роками

Понад 39 мільйонів людей у ​​всьому світі можуть померти від інфекцій, стійких до антибіотиків, протягом наступних 25 років, а ще 130 мільйонів можуть померти через пов’язані з цим причини. Це висновки нового дослідження. Його результати були оприлюднені в журналі The Lancet напередодні зустрічі світових лідерів у Нью-Йорку, де планується підписання угоди про протистояння зростаючій загрозі громадському здоров’ю.

Антибіотикорезистентність глобальна проблема

Стійкість до антимікробних препаратів (САП) – коли бактерії або інші патогени видозмінюються до такого рівня, що антибіотики більше не ефективні проти них – виникає за надмірного застосування антибіотиків в медицині, тваринництві та рослинництві.

Відповідно до згаданого нового дослідження, ці так звані супербактерії ускладнюють лікування інфекцій і вбивають близько мільйона людей щороку з 1990 року.

З 1990 по 2021 рік у 204 країнах дослідники аналізували смертність та тривалість життя (з поправкою на інвалідність), пов’язані з бактеріальною антимікробною реакцією для 22 патогенів, 84 комбінацій патоген-ліки та 11 інфекційних синдромів. Зібрали та проаналізували 520 мільйонів записів щодо даних про причини смерті, результати лікування і мікробіологічних досліджень, профілі резистентності до окремих ліків, продажі фармацевтичних препаратів, результати опитувань про використання антибіотиків, дані про амбулаторне та стаціонарне страхування, а також раніше опубліковані дані.

Було виявлено, що з 1990 по 2021 рік смертність, пов’язана із САП, знизилася приблизно на 60 % серед дітей молодше 5 років, проте зросла більш ніж на 80 % серед дорослих 70 років і старше.

Програми вакцинації та інші заходи профілактики та контролю інфекцій захищають дітей, проте люди похилого віку залишаються вразливими в багатьох країнах, втім не лише вони потрапляють до групи ризику.

У світі немає жодного застрахованого від ризиків регіону. Очікується, що щорічна кількість смертей, пов’язаних із САП, у країнах з високим рівнем доходу зросте з 125 000 до 192 000 між 2021 і 2050 роками, показало дослідження. Ще багато сотень тисяч помруть від пов’язаних із цим причин.

Як протидіють САП у світі

Наступного тижня Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй збереться на свою другу в історії зустріч високого рівня щодо антимікробної резистентності (остання зустріч відбулася в 2016 році). Очікується, що світові лідери підпишуть політичне зобов’язання щодо обмеження смертності людей від антимікробної резистентності.

Але ця декларація також була послаблена під час переговорів останніх місяців, що підкреслило відсутність консенсусу щодо конкретних цілей боротьби із САП. Наприклад, мета скоротити використання антимікробних препаратів у тваринництві принаймні на 30 %, яка була включена в попередній проект, була вилучена в останній версії та замінена обіцянкою «суттєво прагнути» зменшити їх використання.

«Це нам дається важко», — кае доктор Саллі Девіс (Sally Davies), спеціальний посланник Сполученого Королівства з питань антимікробної резистентності та колишній головний лікар Англії повідомляє Еuronews.

«Ми хотіли б неухильно розвиватися та вдосконалюватись… втім менеджмент — дуже складна річ, і на даний момент у нас немає ефективного механізму прийняття рішень».

Саллі Девіс (Sally Davies) закликає створити незалежну наукову групу з дослідження САП, збору додаткових даних і фінансування, приділити більше уваги ризикам стосовно харчової промисловості і навколишнього середовища, а також стимулювати фармацевтичні компанії до розробки нових антибіотиків. Зрештою, необхідно досягти, щоб глобальна співпраця проти САП нагадувала міжнародну угоду щодо тютюну, яка набула чинності в 2005 році.

Згідно з дослідженням Lancet, багато прогнозованих смертей від САП можна скоротити за допомогою кількох ключових заходів:

  • кращий інфекційний контроль,
  • широка імунізація,
  • розробка нових антибіотиків
  • і раціональне їх використання в медичних і фермерських умовах.

Наприклад, завдяки розробці ліків для впливу на грамнегативні бактерії, які є одними з найбільш стійких до антибіотиків, можна запобігти 11,1 мільйонам смертей.

«Нам необхідно, щоб кожен сектор просто належно і відповідально виконував свої зобов’язання», — сказала Дейвіс.

Редакція MedReрorter

зображення Leopictures з Pixabay