Що їсти, аби з віком розум залишався гострим?

Ви чули про дієту MIND (дієта РОЗУМУ)? Її завдання — захистити від проблем з мисленням та погіршення пам’яті з віком. Але, чи справді це працює?

Нове дослідження показало, що так! Нещодавно в журналі Neurology оприлюднили результати свіжого дослідження.

Воно показало, що дотримання дієти MIND протягом 10 років сприяло зниженню ризику розвитку проблем з мисленням, пам’яттю та концентрацією.

«Оскільки кількість людей із деменцією зростає зі старінням населення, дуже важливо зрозуміти, що ми можемо зробити, щоб відстрочити або уповільнити розвиток когнітивних проблем», — сказав в інтерв’ю для  CNN провідний автор дослідження доктор Рассел Сойєр (Russell Sawyer), доцент кафедри клінічної неврології та реабілітаційної медицини Інституту нейронауки Гарднера Університету Цинциннаті (Огайо, США).

Як працює дієта?

Дієта MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) поєднує елементи середземноморської  дієти та дієти DASH, яка спрямована на зниження артеріального тиску.

Серед компонентів дієти MIND є 10 груп корисних для мозку продуктів — зелені листові овочі, інші овочі, горіхи, ягоди, боби, цільні зерна, морепродукти, птиця, оливкова олія.

Водночас п’ять груп продуктів нездорової їжі – червоне м’ясо, масло та маргарин, сир, смажена їжа та фаст-фуд, випічка та солодощі – суттєво обмежені в дієті MIND.

«Дієта MIND акцентована на справжній їжі, переважно рослинній, і має всі ключові особливості, що сприяють

  • зменшенню системного запалення,
  • полегшенню втрати ваги,
  • покращенню здоров’я мікробіома,
  • усуненню резистентності до інсуліну,
  • зниженню підвищеного рівня ліпідів у крові і
  • сповільненню атерогенезу», —

сказав CNN д-р Девід Кац (David Katz), фахівець із профілактичної медицини, засновник некомерційної ініціативи “Справжнє здоров’я”, і додав, що “ці ефекти призводять до захисту мозку».

Згадане дослідження із журналу Neurology є частиною поточного дослідження під назвою REGARDS (Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke, Географічні і расові причини відмінностей інсульту). Його фінансує Національний інститут здоров’я США. REGARDS вивчає, чому південноамериканці та чорношкірі американці мають вищий ризик інсульту, і наразі під контролем дослідження перебуває близько 30 000 дорослих віком 45 років і старше з 2003 року.

Дані для вивчення дієти MIND були доступні для близько 14 000 учасників. З них 70 % були білими і 30 % чорношкірими. Учасники дотримувалися дієти, їм здійснювали контроль електрокардіограми, артеріального тиску та показників крові.

Що виявили дослідники?

Дослідження показало, що чоловіки, які більш ретельно дотримувалися дієти MIND, мали на 4 % менше шансів отримати проблеми з пам’яттю та мисленням, ніж ті, хто її не дотримувався. Цей тренд залишався залишився навіть після врахування таких факторів як фізичні вправи, освіта, куріння, індекс маси тіла, наявні захворювання, вік, тривожність чи депресія.

Цікаво, що для жінок цей ризик знижувався ще більше — у них ймовірність розвитку когнітивних розладів була меншою на 6 %.

Дослідження тривають.

Долучайтеся до MedReрorter у Telegram , WhatsApp  та Facebook

Редакція MedReрorter

Зображення DONGWON LEE з Pixabay