Медзаклади зможуть укладати договори з НСЗУ на період понад рік: рішення уряду

З 1 січня 2025 року заклади охорони здоровʼя переходять на середньострокову модель контрактування з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). На засіданні уряду було прийнято відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій», повідомляють в МОЗ.

НСЗУ розробила проєкт середньострокової моделі контрактування для медичних закладів у Програмі медичних гарантій (ПМГ), яка передбачатиме можливість підписувати договори про медичне обслуговування населення за ПМГ на період до трьох років.

Середньострокові договори зможуть укладати медзаклади, які надають первинну та екстрену допомогу, а також кластерні та надкластерні заклади охорони здоров’я.

Оновлені зміни в новій моделі контрактування передбачають:

  • можливість укладати договори про медичне обслуговування населення за ПМГ на період понад рік, але не більше, ніж три роки;
  • своєчасно отримувати оплату за надані послуги;
  • завчасно планувати фінансову та операційну діяльність;
  • зменшити навантаження на заклади охорони здоровʼя у частині переукладання договорів.

Наразі контрактування між НСЗУ та медзакладами в рамках Програми медичних гарантій є однорічним, що має певні недоліки, зокрема: стислі терміни для укладення договорів, дублювання попередніх угод на аналогічні пакети медичних послуг (близько 95 %), перевірка одних і тих самих документів.

Редакція MedReporter

За матеріалами moz.gov.ua

Долучайтеся до MedReрorter у Telegram, WhatsApp та Facebook.